Tips – spara el i hemmet

På den här sidan har vi samlat tips på åtgärder som du kan göra i hemmet för att minska din elförbrukning.

1. Sänk inomhustemperaturen. En grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.

2. Stäng av saker du inte använder. Köp förgreningsdosor med en röd avstängningsknapp, så kan du stänga av allt på en gång; tv:n, digitalboxen, datorskärmen o s v. Det här gäller särskilt apparater som är äldre än fem år.

3. Vädra smart. Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.

4. Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.

5. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. +5 rekommenderas för kyl och -18 rekommenderas för frys.

6. Se till att dörrar för kyl och frys sluter tätt och torka bort smuts från gummilisterna. Frosta av frysen vid behov och dammsug slingorna bakom kylen och frysen, gärna ett par gånger om året.

7. Duscha kortare tid. Halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.

8. Minska på din användning av vatten genom att installera snålspolande duschmunstycke.

9. Anpassa kastrullens storlek till plattan. Buckliga och repiga kastruller drar mer energi. Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek.

10. Stäng av kaffebryggaren. Du kan spara energi genom att hälla upp kaffet i termos när det är klart i stället för att låta kaffet stå på i kaffebryggaren.

11. Koka upp vatten i vattenkokare i stället för kastrull på spisen. Det är smart att använda vattenkokaren till annat än te och kaffe. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

12. Felanmäl droppande kranar. En droppande kran kan på en dag dra lika mycket energi som en dusch. Om kranen står och droppar ett helt år motsvarar det 100 fyllda badkar med vatten.

Källor: Energimyndigheten