Nu renoveras stendetaljer på Stortorget

Publiceringsdatum: 2019-01-11

Stadsholmen arbetar sedan en tid med upprustning av fasader och gavlar på Stortorget 18. Fasaden renoveras och sten på gavlarna mallas av och ersätts delvis med nyhuggen.

 

Kanske har du sett vepan som täcker fasaden på Stortorget 18. Bakom den stora väven arbetar stenkonservatorer med att återställa vackra detaljer. Efter att man mallat av stendetaljerna gjuts en gipsform som man sedan utgår från när man hugger ny sten för fasadens utsmyckning.

- Vissa delar av utsmyckningarna kan vi behålla, men inte alla, säger stenkonservator Anna Smokowska från entreprenören Skanska. Mycket har vittrat med åren, bland annat på grund av luftföroreningar.Stortorget 18 är en av landets mest fotograferade byggnader. Husraden i kvarteret avbildas ständigt av turister på besök. Stadsholmens upprustning omfattar även bland annat fönster.

- Vi byter bara skadade delar av den Gotländska sandstenen på praktgavlarna, säger Stadsholmens fastighetsingenjör Maria Lorentzi. Detta för att minimera ingreppen på huset.

Huset på Stortorget har synnerligen stort kulturhistoriskt värde och köptes in av Stockholms stad 1914. Det röda huset byggdes i sin helhet på 1630-talet. Det gula huset bevarar medeltida murverk upp till tre våningars höjd.

Kategorier: Byggnadsvård