Fakta

Stadsdel
  • Södermalm
Gatuadress
Wollmar Yxkullsgatan 23
Byggår
  • 1660
Storlek
  • 1114 kvm
Våning
  • 1-4
Hyra
  • 2600 / kvm / år

Ett unikt tillfälle att hyra ett 1600-tals Palats om ca 1100 kvm som under slutet av 2019 och början av 2020 genomgått en omfattande ytskiktsrenovering. Läget är centralt men lugnt med mycket goda kommunikationer. Inom några minuters promenad når man såväl Mariatorgets T-bana som Södra station och flertalet bussar trafikerar området. Inflyttning möjlig från Q2 2020.

Totalt finns det cirka 28 arbetsrum och två väl tilltagna samlingsrum. I ett av dessa finns en vacker öppen spis som är huggen i sandsten bevarad. Det är högt i tak vilket ger lokalen en rymlig känsla. Palatset har fyra våningsplan med flera kök, toaletter och duschar. Det finns även gott om förrådsutrymmen. Ventilationens kapacitet gör lokalen lämplig för 55-65 personer på heltid. Fiber finns indraget i fastigheten.

Byggnaden uppfördes på 1660-talet som påkostad privatbostad åt en förmögen holländare vid namn Jacob Momma, senare adlad Reenstierna. Efter hans död såldes huset och hade flera olika ägare som bland annat bedrev siden- och tobakstillverkning innan palatset 1843 skänktes till en stiftelse som tog hand om föräldralösa barn. På 1870-talet förvärvades fastigheten av Stockholms stad och användes som BB och utbildning för barnmorskor. Stadsholmen tog över fastigheten 2004 och sedan många år var huset uthyrt till Socialförvaltningen som bedrev kvinnojour och hem för ensamkommande flyktingbarn. Fastigheten har högsta skyddsklass enligt Stadsmuseets klassificering. Det innebär att fastigheten har ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde.

Vi söker en hyresgäst som bedriver momspliktig verksamhet. Tillträde enligt överenskommelse tidigast Q2 2020. I hyran ingår uppvärmning och varmvatten. Sophämtning, mervärdesskatt och eventuell fastighetsskatt tillkommer.

Alla bilder